Pie met paddenstoelenragout, pompoen en aardappelpuree
Ben je op zoek naar een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Probeer dan dit ovenrecept eens. Boordevol met lekkere groenten en makkelijk van tevoren klaar te maken.
- 4 personen
- gemiddeld
- 40 minuten
- hoofdgerecht
Ingrediënten
Pre-voorbereiding
Meng voor het deeg de bloem en boter, bij voorkeur met een keukenmachine, tot een korrelig deeg. Voeg 2-4 eetlepels ijskoud water en een snuf zout toe en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het rusten in de koelkast. Kook voor de puree de aardappelblokjes gaar in water met zout. Giet af en stamp tot een puree met de olijfolie, Provençaalse kruiden, kaas en ei. Laat afkoelen.
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor op 220ºC. Snijd de pompoen in plakken van 1 cm en verwijder de pitten. De schil kan worden gegeten. Leg de plakken pompoen op de bakplaat en rooster hoog in de oven in circa 15 minuten gaar. Laat afkoelen.
Stap 2
Verhit de boter in een hapjespan en fruit hierin de sjalot 4 minuten op een lage stand. Voeg de knoflook, tijm, salie, paddenstoelen en een snuf zout toe en roerbak op een hoge stand, tot de paddenstoelen hun vocht gaan afgeven. Bestrooi met de bloem en bak kort mee. Voeg de bouillon en kookroom toe en laat op een lage stand een paar minuten zachtjes koken. Breng deze ragout op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.
Stap 3
Verwarm de oven voor op 180ºC. Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal. Leg de plakken pompoen erop en verdeel de paddenstoelenragout erover.
Stap 4
Rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dik. Bestrijk de rand van de schaal met ei. Leg de deeglap over de schaal en laat de randen overhangen. Druk daar waar het deeg de schaal raakt goed aan en knip de rest van het deeg 1 cm buiten de schaal rondom af. Het deeg zal nog iets krimpen tijdens het bakken. Gebruik de restjes van het deeg om het deegdeksel te decoreren.
Stap 5
Bestrijk de pie met ei en bak in het midden van de oven in 20-30 minuten gaar en goudbruin.