Griekse moussaka

Moussaka maken is eenvoudiger dan je denkt en levert een heerlijke ovenschotel op met laagjes aubergine, kruidig gehakt en romige bechamelsaus. Dit Griekse gerecht uit de oven is een echte klassieker!

  • 4 personen
  • eenvoudig
  • 60 minuten
  • hoofdgerecht
Griekse moussaka

Ingrediënten

4 personen

Pre-voorbereiding

Voorbereiding

Bereidingswijze

Stap 1

Hak de knoflook fijn. Snipper de ui. Snijd de aubergines in plakjes van 3 mm.

Stap 2

Verhit 2 el olie in een braadpan. Fruit de knoflook, ui en oregano 2 min. Voeg het gehakt toe en bak in 5 min. rul. Schep de kaneel erdoor.

Stap 3

Bak de tomatenpuree 1 min. mee. Voeg de tomatenblokjes en laurierblaadjes toe en breng aan de kook. Stoof de gehaktsaus op een lage stand 30 min. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Verhit in een ruime koekenpan steeds een beetje olie en bak de plakken aubergine in porties in 6 min. aan beide kanten lichtbruin.

Stap 5

Schil intussen de aardappelen. Snijd ook de aardappelen in plakjes van 3 mm en bak ze na de aubergine in 6-8 min. lichtbruin.

Stap 6

Verwarm de oven voor op 180ºC. Smelt in een sauspan de boter. Voeg de bloem toe en bak 1 min. mee zonder te kleuren. Schenk langzaam en al kloppend met een garde de melk erbij. Klop tot een gladde en gebonden saus. Voeg de helft van de kaas toe. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Stap 7

Leg de helft van de aardappelplakjes in de ovenschaal. Breng op smaak met zout en peper. Verwijder de laurier uit de gehaktstoof en verdeel over de aardappel.

Stap 8

Dek af met de aubergine en de rest van de aardappel. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de saus over de moussaka. Bestrooi met de rest van de kaas.

Stap 9

Bak de moussaka in de oven in 30-40 min. goudgeel en gaar. Laat de moussaka uit de oven 10 min. rusten voordat je hem aansnijdt.

Voedingswaarden

Energie891 kcal
Vetten50 g
waarvan: verzadigd vet19 g
Koolhydraten69 g
waarvan: suikers0 g
Vezels10 g
Eiwitten36 g
Zout1.2 g

Trefwoorden

familieweekendspeciale dagenovenschotel

Tips

Traditionele moussaka maken vraagt tijd. Maak de ovenschotel op een rustig moment en bewaar afgedekt in de koelkast. Reken op 5-10 min. extra oventijd.Liever zonder vlees? Vervang het gehakt door 250 g linzen (blik, uitgelekt).<h4>Vegatips</h4> Vervang het gehakt door linzen of champignons voor een vegetarisch moussaka. Zo behoud je de stevige textuur en diepe smaak.<h4>Bechamelsaus variaties</h4> Maak de bechamelsaus extra luchtig met opgeklopt ei of vervang een deel van de melk door bouillon voor een lichtere versie.

Welkom bij Poiesz Supermarkten!

We maken gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren, het verkeer op de website te analyseren en voor gepersonaliseerde advertenties. Ontdek meer over ons cookiebeleid en hoe jij jouw voorkeuren kunt beheren door op "Voorkeuren" te klikken. Door op "Accepteren" te klikken, stem je in met het gebruik van cookies.