Griekse moussaka
Moussaka maken is eenvoudiger dan je denkt en levert een heerlijke ovenschotel op met laagjes aubergine, kruidig gehakt en romige bechamelsaus. Dit Griekse gerecht uit de oven is een echte klassieker!
- 4 personen
- eenvoudig
- 60 minuten
- hoofdgerecht
Ingrediënten
Bereidingswijze
Stap 1
Hak de knoflook fijn. Snipper de ui. Snijd de aubergines in plakjes van 3 mm.
Stap 2
Verhit 2 el olie in een braadpan. Fruit de knoflook, ui en oregano 2 min. Voeg het gehakt toe en bak in 5 min. rul. Schep de kaneel erdoor.
Stap 3
Bak de tomatenpuree 1 min. mee. Voeg de tomatenblokjes en laurierblaadjes toe en breng aan de kook. Stoof de gehaktsaus op een lage stand 30 min. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 4
Verhit in een ruime koekenpan steeds een beetje olie en bak de plakken aubergine in porties in 6 min. aan beide kanten lichtbruin.
Stap 5
Schil intussen de aardappelen. Snijd ook de aardappelen in plakjes van 3 mm en bak ze na de aubergine in 6-8 min. lichtbruin.
Stap 6
Verwarm de oven voor op 180ºC. Smelt in een sauspan de boter. Voeg de bloem toe en bak 1 min. mee zonder te kleuren. Schenk langzaam en al kloppend met een garde de melk erbij. Klop tot een gladde en gebonden saus. Voeg de helft van de kaas toe. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
Stap 7
Leg de helft van de aardappelplakjes in de ovenschaal. Breng op smaak met zout en peper. Verwijder de laurier uit de gehaktstoof en verdeel over de aardappel.
Stap 8
Dek af met de aubergine en de rest van de aardappel. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de saus over de moussaka. Bestrooi met de rest van de kaas.
Stap 9
Bak de moussaka in de oven in 30-40 min. goudgeel en gaar. Laat de moussaka uit de oven 10 min. rusten voordat je hem aansnijdt.