Geschroeide zalm met asperges en dille saus
- 4 personen
- gemiddeld
- 60 minuten
- hoofdgerecht

Ingrediënten
Bereidingswijze
Stap 1
Asperges bestaan voor meer dan de helft uit vocht. Wanneer ze gekocht zijn moeten ze gelijk in een vochtige doek worden gerold in de koelkast of wanneer je ze gelijk gaat eten 30 minuten onder koud zetten. Hierna schillen de asperges beter.
Stap 2
Schil de asperges van de kop naar de voet. Snijd het onderste voetje van de asperge en bewaar deze eventueel voor de aspergesoep.
Stap 3
Doe de asperges in een royale pan en doe er zoveel koud water op dat ze net onderstaan. Leg op de asperges een schoteltje dat zorgt ervoor dat de asperges onder het vocht blijven. Voeg een snufje zout toe en 50 gram roomboter. Deksel op de pan.
Stap 4
Laat de asperges zo snel mogelijk koken. Koken de asperges? Haal ze dan gelijk van het vuur en laat ze één uur afkoelen in het eigen aspergevocht.
Stap 5
Doe de wijn met de azijn, gesnipperde ui, laurier en peterselie in een steelpan.
Stap 6
Laat de vloeistof tot de helft inkoken gedurende 4 à 5 minuten.
Stap 7
Daarna de room culinair erbij en de saus langzaam laten inkoken tot de saus dik wordt en daarna de saus zeven.
Stap 8
Zet de krielaardappeltjes op met water en een snufje zout.
Stap 9
Doe twee eetlepels vloeibaar culinair in de koekenpan en laat deze goed heet worden.
Stap 10
Bestrooi peper en zout op de zalmfilets en bak ze met de velzijde naar beneden in de pan.
Stap 11
Schroei langzaam dicht. Wordt de zalm onderop een beetje wit? Draai dan om schroei de andere kant dicht. Dit doe je 2,5 minuut aan beide zijden.
Stap 12
Verpak de zalm in folie, zo houd je de het warm.
Stap 13
Hak ondertussen de peterselie voor de krielaardappeltjes en snijd de dille voor de saus. Bewaar een paar takjes voor het garneren.
Stap 14
Haal de asperges uit het vocht, kook het aspergevocht en doe de asperges in het kokende aspergevocht.
Stap 15
Vermeng een klontje boter (25 gram) door de warm gekookte krieltjes en bestrooi daarna met gehakte peterselie.
Stap 16
Roer een klontje boter van 50 gram door de saus en op het allerlaatste moment de gehakte dille erdoor.
Stap 17
Verdeel de saus over het bord, de warme asperges uit laten lekken op een schone doek, op het verdelen op het bord in de saus.
Stap 18
Leg de zalm op de asperges, serveer de krielaardappeltjes erbij en garneer met takjes verse dille.