Geroosterde forel met amandelen en preigratin
Op kerstavond, de vooravond en het hoogtepunt van de Italiaanse kerstviering, komt er volgens traditioneel katholiek gebruik vrijwel altijd vis op tafel. Zoals deze geroosterde forel!
- 4 personen
- uitdagend
- 30 minuten
- hoofdgerecht
Ingrediënten
Bereidingswijze
Stap 1
Bestrooi de holtes van de forellen met (zee)zout en peper en stop een plakje citroen en een stukje rozemarijn erin. Leg de andere plakjes citroen in een van de ovenschalen en leg de forellen erbovenop. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en de amandelen.
Stap 2
Snijd de prei in stukken van 10 cm en spoel goed schoon. Verhit de boter in een hapjespan en bak hierin de prei. Blus af met de bouillon en wijn en laat 2 minuten koken. Voeg de room toe en schud met de pan zodat het vocht zich goed verdeelt. Laat de prei afgedekt 10 minuten stoven. Verwarm de oven voor op 200ºC.
Stap 3
Leg de stukken prei naast elkaar in de tweede ovenschaal en giet de roomsaus erover.
Stap 4
Bak de forellen in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin. Zet de ovengrill aan en neem de vis uit de oven. Dek af met aluminiumfolie en houd warm onder in de oven. Bestrooi de preischotel met de Parmezaanse kaas en gratineer onder de grill.