Flammkuchen

Flammkuchen blijft een populair gerecht. En terecht! Deze variant met spekreepjes, ui en peterselie zorgt voor een goede bodem voor bij de borrel.

  • 4 personen
  • gemiddeld
  • 10 minuten
  • klein gerecht
Flammkuchen

Ingrediënten

4 personen

Pre-voorbereiding

Voorbereiding

Bereidingswijze

Stap 1

Rol het deeg met het bakpapier uit op de bakplaat. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de uien in dunne ringen.

Stap 3

Meng de crème fraîche met de nootmuskaat en bestrijk het deeg ermee. Verdeel de spekjes en uienringen erover. Bak de flammkuchen in 15 min. in het midden van de oven lichtbruin en gaar.

Stap 4

Snijd intussen de peterselie fijn. Snijd de flammkuchen in 8 stukken en bestrooi met de peterselie.

Voedingswaarden

Energie433 kcal
Vetten27 g
waarvan: verzadigd vet13 g
Koolhydraten35 g
waarvan: suikers0 g
Vezels3 g
Eiwitten11 g
Zout1.7 g

Trefwoorden

weekendborrelhapjeborrelflammkuchenoktoberfest

Tips

Een dunne bodem maakt de flammkuchen extra knapperig. Geen flammkuchendeeg in huis? Gebruik dan bladerdeeg, lekker luchtig.<h4>Variatietips</h4> • Je kunt veel kanten op met de topping. Spek en ui zijn de traditionele keuze. Maar je kunt ook gerookte zalm en ui gebruiken. Die kun je eventueel nog kruiden met dille of ruccola.<br/> • Of kies voor kip, pesto, zongedroogde tomaten en rucola.<br/> • Lekker pittig maak je je flammkuchen met chorizo en paprika. Daar kun je ook jalapeño aan toevoegen.<br/> • Een vegetarische flammkuchen maak je met geitenkaas, honing en walnoten. Champigons en prei zijn ook een lekkere vega topping, net als spinazie, feta, rode ui en zwarte olijven.<br/> • Flammkuchen kun je ook als dessert eten. Maak hem zoet met appel, kaneel, rozijnen en poedersuiker. Of met banaan, chocoladepasta en amandelschaafsel. <br/> • Voor een wat lichtere variant vervang je de crème fraîche door Griekse yoghurt.<h4>Wat is flammkuchen eigenlijk en waar komt het vandaan?</h4> Flammkuchen is een traditioneel recept, afkomstig van het platteland van Duitsland en Frankrijk. Daar heet-ie trouwens tarte flambée, maar de meeste Nederlanders kennen hem als flammkuchen. Het is enigszins vergelijkbaar met pizza, en wordt in de oven gemaakt. Er is wel een groot verschil tussen de soorten deeg. Pizzadeeg wordt gemaakt met gist en rijst. Het deeg voor flammkuchen rijst niet, want er zit geen gist in. Of flammkuchen daarom gezonder is dan pizza kun je niet zomaar zeggen. Dat hangt nog altijd af van de topping.<h4>Kun je flammkuchen bewaren?</h4> • Flammkuchen kun je prima een dag eerder maken en voor gebruik opwarmen.<br/> • Als je hem in aluminiumfolie bewaart, kun je je flammkuchen nog 1-2 dagen bewaren in de koelkast.<br/> • Het deeg kun je invriezen, maar de topping liever niet. <br/> • Wil je je flammkuchen weer opnieuw opwarmen? Dat kan met de oven: 10 minuten op 180°C.

Welkom bij Poiesz Supermarkten!

We maken gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren, het verkeer op de website te analyseren en voor gepersonaliseerde advertenties. Ontdek meer over ons cookiebeleid en hoe jij jouw voorkeuren kunt beheren door op "Voorkeuren" te klikken. Door op "Accepteren" te klikken, stem je in met het gebruik van cookies.