Crème brûlée

Zelf crème brûlée maken? Dat doe je met ons basisrecept voor dit klassieke toetje. Mét extra serveer- en variatietips.

  • 4 personen
  • eenvoudig
  • 30 minuten
  • nagerecht
Crème brûlée

Ingrediënten

4 personen

Pre-voorbereiding

Voorbereiding

Bereidingswijze

Stap 1

Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een scherp mes het merg eruit. Breng in een steelpan de slagroom met het merg en leeg geschraapte vanillestokje aan de kook. Neem de pan van de warmtebron en laat 15 min. afgedekt trekken.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 140ºC. Klop met een garde de eidooiers met 50 g suiker los. Schenk de vanilleroom langzaam door een zeef bij het dooiermengsel. Schenk het ei-roommengsel in de ovenschaaltjes.

Stap 3

Zet de schaaltjes in de ovenschaal of braadslede. Vul de ovenschaal of braadslede met warm - niet kokend! - water tot halverwege de schaaltjes. Dek de schaal of braadslede losjes af met aluminiumfolie.

Stap 4

Bak de crèmes 40 min. in de oven, tot de crème nog vloeibaar is maar net stevig voelt. Neem ze uit het warmwaterbad en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de crèmes nog minstens 4 uur in de koelkast om stevig en goed koud te worden.

Stap 5

Bestrooi de vanillecrèmes voor serveren met de resterende suiker. Brand de suiker met de brander tot een lichtbruine karamellaag en serveer meteen.

Voedingswaarden

Energie358 kcal
Vetten28 g
waarvan: verzadigd vet18 g
Koolhydraten23 g
waarvan: suikers0 g
Vezels0 g
Eiwitten5 g
Zout0.1 g

Trefwoorden

weekendklein gebak

Tips

De exacte oventijd is afhankelijk van de diepte van de bakjes en uiteraard is elke oven anders. Check daarom vanaf 25 min. de crème regelmatig: de crèmes zijn perfect als de bovenkant net stevig voelt, maar de crème nog romig en dik vloeibaar is. Tijdens het afkoelen zal de crème nog steviger worden.<h4>Wat is een crème brûlée en waar komt die vandaan?</h4> Dit klassieke toetje van room, eidooier en suiker lijkt op custard, maar met een gekarameliseerd suikerlaagje. De naam is Frans en betekent ‘gebrande/verbrande room', maar het is niet helemaal zeker of het toetje ook echt uit Frankrijk komt. Ook Engeland en Catalonië (Spanje) worden genoemd als mogelijke oorsprong.<h4>Een perfecte karamellaag</h4> • Strooi de suiker gelijkmatig over de vanillecrèmes. <br> • Maak de laag suiker niet te dik, verwijder evt. overtollige suiker. <br> • Gebruik kristalsuiker of fijne kristalsuiker, de laatste karamelliseert sneller. Iets meer smaak en kleur? Dan is rietsuiker de juiste keuze. Gebruik nooit poedersuiker. <br> • Laat de schaaltjes na het karamelliseren even afkoelen, zodat de suikerlaag hard wordt.<h4>Crème brûlée maken zonder brander</h4> Je kunt ook een hete oven met grillfunctie gebruiken (200–250 °C bovenwarmte). Zet de schaaltjes helemaal boven in de oven, vlak onder de grill. Laat ze 1-3 min. staan, tot de suiker begint te bubbelen en karamelliseren. Let goed op, want de suiker kan snel verbranden.<h4>Serveerinspiratie en -variaties</h4> • Serveer de crème brûlée met vers fruit, zoals frambozen, blauwe bessen en aardbeien. <br> • Met kaneel: vervang het vanillestokje door 1 kaneelstokje. <br> • Met sinaasappel: trek de rasp van 2 schoongeboende sinaasappels in de room mee. • Mokka: voeg aan de room 2-3 tl oploskoffie toe. <br> • <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/witte-chocolade-creme-brulee-met-aardbeien/">Witte chocolade</a>: laat blokjes witte chocolade smelten in de room. <br> • Serveer crème brûlée koud.<h4>Crème brûlée van tevoren maken</h4> Je kunt de crème brûlée al een dag van tevoren maken, maar nog zonder het laagje suiker. Dek ‘m af en bewaar ‘m in de koelkast. Bestrooi vlak voor serveren met suiker en karamelliseer.

Welkom bij Poiesz Supermarkten!

We maken gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren, het verkeer op de website te analyseren en voor gepersonaliseerde advertenties. Ontdek meer over ons cookiebeleid en hoe jij jouw voorkeuren kunt beheren door op "Voorkeuren" te klikken. Door op "Accepteren" te klikken, stem je in met het gebruik van cookies.