Crème brûlée
Zelf crème brûlée maken? Dat doe je met ons basisrecept voor dit klassieke toetje. Mét extra serveer- en variatietips.
- 4 personen
- eenvoudig
- 30 minuten
- nagerecht
Ingrediënten
Bereidingswijze
Stap 1
Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een scherp mes het merg eruit. Breng in een steelpan de slagroom met het merg en leeg geschraapte vanillestokje aan de kook. Neem de pan van de warmtebron en laat 15 min. afgedekt trekken.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 140ºC. Klop met een garde de eidooiers met 50 g suiker los. Schenk de vanilleroom langzaam door een zeef bij het dooiermengsel. Schenk het ei-roommengsel in de ovenschaaltjes.
Stap 3
Zet de schaaltjes in de ovenschaal of braadslede. Vul de ovenschaal of braadslede met warm - niet kokend! - water tot halverwege de schaaltjes. Dek de schaal of braadslede losjes af met aluminiumfolie.
Stap 4
Bak de crèmes 40 min. in de oven, tot de crème nog vloeibaar is maar net stevig voelt. Neem ze uit het warmwaterbad en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de crèmes nog minstens 4 uur in de koelkast om stevig en goed koud te worden.
Stap 5
Bestrooi de vanillecrèmes voor serveren met de resterende suiker. Brand de suiker met de brander tot een lichtbruine karamellaag en serveer meteen.