Basbousa (Egyptische griesmeelcake)

Basbousa is Egyptische griesmeelcake. Heerlijk zacht en met de volle smaak van sinaasappel. Dit dessert ga je vaker maken.

  • 8 personen
  • eenvoudig
  • 15 minuten
  • nagerecht
Basbousa (Egyptische griesmeelcake)

Ingrediënten

8 personen

Pre-voorbereiding

Voorbereiding

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Pers alle sinaasappelen uit. In totaal heb je 250 ml sinaasappelsap nodig.

Stap 2

Meng in een kom het griesmeel, 150 g suiker en het bakpoeder. Voeg de yoghurt, sinaasappelrasp, olie en 100 ml sinaasappelsap toe. Meng tot een glad beslag.

Stap 3

Giet het beslag in een ingevette ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Versier de bovenkant met een mooi patroon van de amandelen. Druk ze licht in het beslag, met de bolle kant naar boven.

Stap 4

Bak de cake 35 min. in het midden van de oven tot hij goudgeel is. Haal uit de oven en prik met een satéprikker gaatjes in de cake.

Stap 5

Breng intussen de rest van het sinaasappelsap (150 ml) met de rest van de suiker (100 g) en 50 ml water aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken tot de siroop iets indikt.

Stap 6

Giet de warme siroop over de hete cake, zodat deze volledig wordt opgenomen. Laat 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd de cake in ruiten of vierkanten en serveer op een schaal.

Voedingswaarden

Energie359 kcal
Vetten3 g
waarvan: verzadigd vet2 g
Koolhydraten61 g
waarvan: suikers0 g
Vezels2 g
Eiwitten3 g
Zout0.1 g

Trefwoorden

weekendspeciale dagenlentehigh teaklein gebakwintercakegrote groep

Tips

Vervang voor een frisse kick 50 ml sinaasappelsap door 50 ml citroensap.

Welkom bij Poiesz Supermarkten!

We maken gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren, het verkeer op de website te analyseren en voor gepersonaliseerde advertenties. Ontdek meer over ons cookiebeleid en hoe jij jouw voorkeuren kunt beheren door op "Voorkeuren" te klikken. Door op "Accepteren" te klikken, stem je in met het gebruik van cookies.