Appel-karamelcrumble

Misschien wel het simpelste ‘gebak’ dat er is. En toch is iedereen gegarandeerd onder de indruk van deze heerlijke afsluiter.

  • 4 personen
  • eenvoudig
  • 15 minuten
  • nagerecht
Appel-karamelcrumble

Ingrediënten

4 personen

Pre-voorbereiding

Voorbereiding

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de boter in blokjes. Doe ze samen met het bakmeel in een ruime kom en wrijf met je vingertoppen tot een kruimelig mengsel. Hak de walnoten grof en meng samen met de suiker door de deegkruimels.

Stap 2

Snijd de ongeschilde appels in blokjes en schep om met de kaneel. Verdeel over de ovenschaal en besprenkel met de karamelsaus.

Stap 3

Verdeel het kruimelmengsel erover en bak de crumble in het midden van de oven in 30 min. goudgeel. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Voedingswaarden

Energie546 kcal
Vetten31 g
waarvan: verzadigd vet11 g
Koolhydraten57 g
waarvan: suikers0 g
Vezels10 g
Eiwitten8 g
Zout0.1 g

Trefwoorden

familieweekendspeciale dagenfeestjegebakovengerecht

Tips

Voor appelcrumble kun je het beste stevige, frisse appels gebruiken zoals Elstar, Jonagold of Granny Smith. Die behouden hun structuur tijdens het bakken en geven een mooie balans met het zoete kruimeldeeg. Gebruik liever geen moesappels zoals Goudreinetten – die vallen snel uit elkaar.<h4>Hoe is appelcrumble ontstaan?</h4> Appelcrumble is een Brits nagerecht dat populair werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ingrediënten als boter en suiker op rantsoen waren. Het simpele kruimeldeeg was een goedkoper alternatief voor traditioneel gebak en dat bleek zó lekker dat het is gebleven.<h4>Appelcrumble in de airfryer</h4> Liever geen oven gebruiken? Je kunt appelcrumble ook maken in de airfryer. Schep de vulling en kruimels in kleine ovenschaaltjes en bak ze in 15-20 min. op 160°C goudbruin. Houd goed in de gaten, de baktijd verschilt per apparaat!<h4>Feestelijk serveren</h4> Wil je dit toetje iets chiquer presenteren? Serveer de appelcrumble in kleine ovenschaaltjes of schep het in glaasjes, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom. Ook een lepel extra karamelsaus of een snufje kaneel bovenop doet het goed.<h4>Kan je appelcrumble van tevoren maken?</h4> Ja, dat kan prima. Bewaar de gebakken crumble afgedekt in de koelkast, maximaal 2 dagen. Warm hem voor het serveren kort op in de oven of magnetron. De kruimellaag wordt dan weer een beetje krokant, vooral als je hem even zonder deksel verwarmt.

Welkom bij Poiesz Supermarkten!

We maken gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren, het verkeer op de website te analyseren en voor gepersonaliseerde advertenties. Ontdek meer over ons cookiebeleid en hoe jij jouw voorkeuren kunt beheren door op "Voorkeuren" te klikken. Door op "Accepteren" te klikken, stem je in met het gebruik van cookies.