Saffraan stoofpeertaartjes
- gemiddeld
- 90 minuten
- nagerecht

Ingrediënten
Voorbereiding
Begin een dag van te voren met de eerste stappen van het recept. Benodigdheden: mixer, appelboor, deegsteker.
Bereidingswijze
Stap 1
Je start een dag van te voren met de eerste stappen.
Stap 2
Houd ca. 12 draadjes saffraan apart. Schil de peren van onder naar boven. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit.
Stap 3
Doe het merg en water samen met de wijn, suiker, steranijs, kaneelstokjes, vanillestokje en de rest van de saffraan in een pan. Breng het geheel aan de kook en zet direct het vuur laag. Laat het vocht ca. 1 uur inkoken op laag vuur. Roer regelmatig.
Stap 4
Dompel de peren onder in het pocheervocht. Leg een stuk bakpapier en een schoteltje op de peren om ze op hun plek te houden.
Stap 5
Pocheer de peren op laag vuur gedurende 30-40 minuten. Ze zijn gaar als een mesje makkelijk door het vruchtvlees glijdt.
Stap 6
Zet de peren in het pocheervocht in de koelkast.
Stap 7
Ga op de dag van het diner verder met de volgende stappen.
Stap 8
Ontdooi het bladerdeeg.
Stap 9
Giet 500 ml koude melk en de mix voor de banketbakkersroom in een kom en meng het geheel met een garde of mixer op de middelste stand.
Stap 10
Klop het geheel in één minuut op de hoogste stand tot een glad mengsel.
Stap 11
Laat de banketbakkersroom opstijven in de koelkast.
Stap 12
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Stap 13
Haal de peren uit de koelkast. Halveer de peren en verwijder het klokhuis. Houd het pocheervocht apart.
Stap 14
Breek het ei en klop het los. Houd de helft apart. Giet de andere helft in een kom en voeg de amandelspijs toe. Roer het geheel met een spatel tot een gladde massa.
Stap 15
Schep de spijs in de holte van de peerhelften. Vul ze helemaal op.
Stap 16
Leg het bladerdeeg op een plank. Steek of snijd rondjes uit het bladerdeeg die iets groter zijn dan de peerhelften.
Stap 17
Vet een bakplaat in en leg de rondjes erop. Leg de peren met de vulling naar beneden op de rondjes. Bestrijk het bladerdeeg met de rest van het ei.
Stap 18
Zet de taartjes 25-30 minuten in de oven.
Stap 19
Kook het pocheervocht op laag vuur 2/3 in, zonder te roeren. Haal een lepel door de stroperige siroop. Als uw vinger aan de achterkant blijft plakken, is de siroop klaar.
Stap 20
Haal de taartjes uit de oven en bestrijk ze direct met de siroop. Laat de taartjes afkoelen.
Stap 21
Laat de chocolade au bain-marie smelten en ca. 10 minuten afkoelen.
Stap 22
Doe de banketbakkersroom, poedersuiker en roomboter in een kom. Klop het geheel met een mixer tot een luchtige botercrème. Voeg geleidelijk de chocolade toe
Stap 23
Spuit of schep de botercrème op de taartjes. Garneer ze met poedersuiker, gehakte amandelen en saffraan.